Agenda

Zaterdag 14 september 11.00-16.00 uur Openmonumentendag en boekenmarkt De Synagoge is open voor publiek. In de synagoge is een tafel gedekt, ingericht voor de sabbatsmaaltijd. Daarnaast is er een boekenmarkt.

Zondag 15 september 11.00-16.00 uur Europese dag voor Joodse Cultuur Er is een boekenmarkt en een ingerichte sabbatstafel. Van 14.00-15.00 uur komen Di Sheyne Sisters Jiddische liederen zingen. Zij bestaan uit Yvette Anna, zang, Carla da Silva, zang en accordeon en Marjolijn, viool.

Zondag 10 oktober 15.00 uur Synagoge lezing door Dr.P.B. Hartog De synagogelezing wordt dit jaar gehouden door Dr.P.B. Hartog, postdoctoraal onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam Groningen). Het onderwerp is “Bijbel in beweging (Bijbel en dode zeerollen)”; de heer Hartog legt uit hoe de uitleg van de Bijbel beïnvloed wordt door de studie aan de dode Zeerollen. Deze lezing is in samenwerking met de werkgroep Kerk en Israël.

Zaterdag 9 november 20.00 uur Herdenking Kristallnacht Vertoning van de film “Van Suikerriet en Terugkeer”. Het verhaal van een groeiend aantal mensen in het Oostelijk deel van het Noorden van Brazilië, op hun zoektocht naar identiteit en geloof. Mensen geboren in Katholicisme die geloven deel uit te maken van het Jodendom. Zij komen samen en leiden een gemeenschap die een subcultuur van het Jodendom wordt.

Zaterdag 16 en Zondag 17 november van 14.00 – 17.00 uur is er een expositie van fotos van Mar de Hoog (opening 16 november om 16.00 uur). Op zondag 17 november om  15.00 uur geeft Mar de Hoog een lezing over haar werk. Deze expositie is gratis toegankelijk.

“Mijn werk, wat ik gemaakt heb op de voormalige grens tussen oost en west Duitsland, geeft onverwerkte leed weer, het leed van het individu, het leed wat vervolgens zonder dat iemand zich daarvan bewust is, doorgeeft aan zijn/haar kinderen en verder. Vandaar ook mijn invalshoek van drie generaties. Dit staat voor mij los van herdenken of herinneren. 

Ik benader de filosofische/psychologische kant van levenservaringen die mensen met zich meedragen. Deze levenservaringen worden vaak in ‘verstilde’ omgevingen opnieuw beleefd. Vandaar dat ik ook een aantal foto’s in een klein kerkje, sober, eenvoudig en vooral verstild, gemaakt heb, en deze wil ik ook graag in een omgeving laten zien, die ook zo’n sfeer hebben. En dat is precies wat ik trof, en wat voor mij aantrekkelijk is aan de prachtige Synagoge in Zuidlaren.”

Zondag 29 december   Chanoeka viering met Joods koor  “Kachel Lawan” uit Zwolle en het aansteken van de chanoekia samen met de PJGNN.

Auschwitz Herdenking – Holocaust Memorial Day

Op zondag 26 januari 2020 herdenken we in de synagoge te Zuidlaren de slachtoffers van de Holocaust, de Grote Vernietiging, n.a.v. het feit dat op 27 januari 1945, nu 75 jaar geleden, vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger. Sinds 2006 is deze dag door de VN uitgeroepen tot Internationale Holocaust Herdenkingsdag. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 75 jaar bevrijding een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: “Levenslicht”  Het project bestaat uit 104.000 lichtgevende steentjes. Het getal 104.000 staat voor het aantal Joden, Roma en Sinti die uit Nederland gedeporteerd zijn en in de vernietigingskampen zijn vermoord. Steentjes staan voor blijvende herinnering. In sommige culturen worden op  graven van mensen kleine steentjes gelegd, symboliserend: “Je blijft in mijn herinnering”. Dit monument wordt op 16 januari in Rotterdam onthuld en vervolgens in gedeelten over alle gemeentes in Nederland verdeeld, waar Holocaustslachtoffers zijn gevallen. De gemeente Tynaarlo plaatst het Levenslicht monument bij de synagoge in Zuidlaren, Zuiderstraat 1.

Op 26 januari om 17.00 uur wordt dit monument onthuld door de burgemeester van Tynaarlo, Marcel Thijsen. Aansluitend worden de namen voorgelezen van de vermoorde Joodse inwoners van Tynaarlo. Voorafgaande aan de onthulling om 15.30 uur, is er in de synagoge een concert van Niki Jacobs zij zingt Jiddische liederen van weemoed en hoop, begeleid door altviool, accordeon en cello.

Van 27 januari tot en met 6 februari: dagelijks van 17.00-20.00 uur is de Synagoge open voor publiek, voor bezichtiging van het monument en om in de synagoge in stilte te herdenken. Behalve op vrijdagavond, 31 januari, dan is de synagoge gesloten in verband met Sabbat.

1 februari, 20.00 uur   wordt in de synagoge de film Revolt in Sobibor vertoond , een documentaire over de opstand in het vernietigingskamp Sobibor.

Zondag  9 februari 15.00 uur optreden van Bassano Kwartet in de synagoge.

Het Bassano Quartet is een professioneel blokfluitkwartet, opgericht in 2004. Het kwartet wordt gevormd door Adriana Breukink, Wolf Meyer, Ronald Moelker en Saskia Teunisse.

Het kwartet speelt op kopieën van historische instrumenten met een lengte tot 3 meter, en op nieuw ontwikkelde instrumenten zoals Droomfluiten en Eagle blokfluiten. Al deze instrumenten komen uit de werkplaats van blokfluitbouwer en ensemblelid Adriana Breukink. Haar instrumenten worden bespeeld door beroemde spelers en ensembles over de hele wereld.

Het Bassano-kwartet legt zich toe op het verkennen van nieuwe klanken en het oprekken van de grenzen van het blokfluitrepertoire. Het hebben van een blokfluitbouwer als ensemblelid biedt een unieke mogelijkheid om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Sprankelende kwartetten van Mozart, Haydn en tijdgenoten met Eagle sopraan of alt op de bovenste stem en nieuwe arrangementen en composities, gebruikmakend van het krachtige geluid van een of meer Eagle blokfluiten.

Zondag 23 februari 15.00 uur Lezing door Dr. Stephan van der Poel, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen De titel van de lezing is “Priester in sjoel, Herman Verbeek (1936-2013)”; over de rol die Verbeek heeft gespeeld bij het herstel van de Synagoge in Groningen en van het Joodse leven na de oorlog.

Zondag 22 maart 15.00 Lezing 100 jaar vrouwenkiesrecht Lezing door mevrouw Femke Knoop over 100 jaar vrouwenkiesrecht. “In 2019 was het exact 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland actief kiesrecht kregen. Daaraan ging een lange strijd vooraf. In deze lezing gaat historicus Femke Knoop dieper in op de feministen, kiesrechtverenigingen, petities, congressen en demonstraties die het vrouwenkiesrecht mogelijk maakten. Femke Knoop (1984) is zelfstandig historicus en gespecialiseerd in gender-en modegeschiedenis. In december 2018 verscheen haar boek Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976). Haute couture op het Leidseplein.”

Zondag 19 april 15.00 uur lezing door Jacob ben Chaim, kenner van de Kabbala, de mystieke stroming in het Jodendom. De titel van de lezing is: Kabbala, een bril voor de werkelijkheid. Jacob weet zijn kennis op een heel boeiende wijze over te brengen in zijn lezingen. Zijn aanbod omvat o.a. de praktische kabbala; de achtergronden van de Joodse tradities en de diepere betekenis van het oude Hebreeuws in de heilige teksten, en De Dode Zeerollen als kennisbron voor het Jodendom en vroege christendom.

 

Zondag 3 mei 15.00 uur Concert door het Bromet Kwartet met het duo Hanneke Evink en Juul Beerda. In aanloop naar de 4 mei-herdenking speelt het Bromet Kwartet composities van gevangenen uit Theresienstadt, het duo Hanneke Evink en Juul Beerda spelen en zingen de Mauthausen liederen van Mikis Theodorakis

I.v.m. beperkte ruimte is reserveren gewenst: info@synagogezuidlaren.nl of tel. 06 54688177

Entree: € 10,00 //

Entree leden Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren en begunstigers Stichting Het Drentse Landschap: € 8,50